В края на тази година ще станем свидетели на ярка комета, която

...
В края на тази година ще станем свидетели на ярка комета, която
Коментари Харесай

Ще видим комета, каквато не е имало от 20 години

В края на тази година ще станем очевидци на ярка  комета която ще бъде забележима с невъоръжено  око на нощното  небе .

„ Това би трябвало да се случи през ноември. Последната забележителна  комета  останала в съзнанието на хората беше през 1997 година На процедура оттогава до момента от Северното полукълбо на земята не сме следили сходни комети “, сподели Никола Петров, шеф на Национална астрономическа обсерватория - Рожен, предава Агенция Фокус.

Според него, в случай че тази  комета , минавайки близо да Слънцето, не се разпадне поради мощен безоблачен вятър и висока температура, то имаме огромен късмет да следим едно забележително  събитие .

„ През 2081 година от територията на България ще може да се следи цялостно слънчево затъмнение ”, сподели още Никола Петров.

Той изясни, че цялостните слънчеви затъмнения се случват три пъти по-често от лунните, само че в един човешки живот сме очевидци по-често на лунни затъмнения, в сравнение с слънчеви.

„ Това е, тъй като лунно  затъмнение  може да се следи от една доста необятна линия на земната повърхнина сред 2000-3000 км. Докато цялостно слънчево  затъмнение  се следи от не повече от 100-110 км “, изясни Петров.

По думите му човек доста рядко в живота си може да види цялостно слънчево  затъмнение , в случай че не върви тук-там, където могат да се следят. Той означи, че идващите цялостни слънчеви затъмнения могат да се следят през 2020 година в Аржентина, 2024 година в Съединени американски щати, 2026 година от най-югозападната част на Испания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР